Aquarel Van Gogh op 7 september te zien in het Van Gogh Huis!

De aquarel Landschap met een boerderij van Vincent Van Gogh die het Drents Museum afgelopen juni heeft aangekocht maakt in het eerste weekend van september een tour door Drenthe. Op zaterdag 7 september is het werk te bezichtigen in het Van Gogh Huis Drenthe, in Nieuw-Amsterdam/Veenoord.

Het werk reist, net als de maker ooit deed, ook langs Hoogeveen en wordt daarnaast ook in Drents Museum De Buitenplaats in Eelde gepresenteerd.

Op 11 september 1883 kwam Vincent van Gogh aan in Drenthe. Hij verbleef drie maanden in Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam/Veenoord en maakte een daguitstap naar Zweeloo. Het Drentse landschap inspireerde hem. Hij vond er de rust en ruimte om na te denken over zijn kunstenaarschap en om te experimenteren. Hij oefende met thema’s, technieken en kleuren.

Grote verrassing
Ergens in Drenthe vond Vincent van Gogh een kleine boerderij of hut, midden in een open veld. Hij schilderde het natte, verlaten landschap in vibrerende roestkleuren en lilatinten. Het gedurfde kleurenpalet was een voorbode op het kleurrijke werk dat hem later wereldberoemd maakte. De aquarel Landschap met een boerderij was de grote verrassing van de tentoonstelling Op reis met Vincent – Van Gogh in Drenthe, die het Drents Museum in 2023 opende.

Van Gogh werkt niet vaak met aquarelverf, maar om de kleur en de sfeer van het natte herfstlandschap weer te geven, is het de perfecte techniek. In Drenthe schildert Vincent van Gogh figuren, boerenhuizen en turfbulten in schril contrast met het kale landschap, tegen de ondergaande zon. Zwoegend met vorm, verf en licht, zoekt hij naar een eigen stijl. Het sleutelwerk is in september, meer dan 140 jaar nadat het geschilderd is, weer in het gebied te zien waar het gemaakt is. Nabij de plekken in Drenthe die Van Gogh zo hebben geïnspireerd. 

Drentse van Gogh komt thuis 
Met steun van de provincie Drenthe, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Mondriaan Fonds, C&W de Boer Stichting, de VriendenLoterij, het Aankoopfonds Drents Museum en Stichting Vrienden van het Drents Museum is Van Goghs Landschap met een boerderij uit 1883 weer thuis, terug in Drenthe.  

Voor deze gelegenheid opent het Van Gogh Huis de middagn van 7 september gratis haar deuren. Op deze dag zal het alleen mogelijk zijn om het schilderij te bekijken. Reguliere bezoeken aan het Van Gogh Huis zijn deze dag niet mogelijk.

Vergelijkbare berichten